RAHA JA KULUTTAMINEN – 2. ASTE

Maksaminen | Vastuullinen kuluttaminen

Raha ja kuluttaminen -teemasta on yhteensä kolme toisen asteen opintoihin soveltuvaa tehtäväkokonaisuutta. Voit valita alta omalle ryhmällesi sopivimmat sisällöt. Sisällöt ovat käytettävissä myös myöhemmin, aina vuoden 2024 loppuun saakka.

__________

1. Tavaroiden ja palveluiden digitaalinen maksaminen | Kilpailu- ja kuluttajavirasto

  • Ostajan askeleet -jatkokurssi
  • Arvioitu aika: 45 minuuttia

Ostajan askeleet -jatkokurssilla syvennetään taloustaitoja ja kuluttajana toimimisen valmiuksia sekä tarkastellaan omaa ostopolkua. Kurssilla opitaan tuntemaan ostamisen vaiheet, mitä omaan talouteen liittyviä päätöksiä eri vaiheissa tehdään sekä mitä oikeuksia ja vastuita niihin liittyy.

Klikkaa kurssille

__________

2. Vastuullinen kuluttaminen Nuorten yrittäjyys ja talous NYT

1) Katsotaan yhdessä video “Tuhlaustaloudesta kiertotalouteen”

2) Tehdään ajatuskartta hukkataloudesta

__________

3. Väittämäkortit kuluttamisesta | Martat ja Takuusäätiö

  • Keskustelukortit
  • Arvioitu aika: 30-45 minuuttia

Kahdeksan väittämäkorttia kuluttamisesta ja kestävyydestä. Väitteisiin ei ole oikeita vastauksia, vaan tarkoitus on pohtia väitteitä yhdessä keskustellen

Ohjeet: Kortteja voit käyttää toiminnallisesti liikkumalla tilassa tai ulkona sen mukaan, mitä mieltä on väitteestä. Opettaja voi lukea väitteitä yksi kerralla ääneen koko ryhmälle tai kortit voi tulostaa oppilaiden muodostamille pienemmille ryhmille keskusteltaviksi. Väittämän toiselta puolelta löytyy lisäkysymyksiä ja tietoa väittämästä keskustelun tueksi. Lopuksi voitte tehdä väittämäkorteista palautejanan ja pohtia, mitä saitte tehtävästä ja yhteisestä keskustelusta irti.

Ohje tulostamiseen: Kun tulostat väittämäkortteja kaksipuoleisena, valitse käännä pitkän reunan ympäri. Näin saat tulostettua kortit oikein.

Avaa väittämäkortit